Sunday, May 25, 2008


George Galloway: “ Tanpa Hizbullah dan Nasrullah, Lebanon Pasti Telah Terjajah”

George Galloway, salah seorang ahli Parlimen Britain dalam wawancara dengan akhbar terbitan Jordan, "Algad" menyatakan: “Sayyid Hasan Nasrullah adalah seorang peribadi yang amat jarang ditemui, ketika dia berbicara maka dia bakal berbicara atas nama kebenaran". Andaikata Hizbullah dan Nasrullah tidak ada, nescaya Lebanon sudah terjajah”.
Ahli Parlimen Britain yang kontroversi itu menambah lagi : “Menuduh Hizbullah mempunyai hubungan dengan Iran dan Syria hanyalah bermotif politik untuk mengalihkan perhatian dunia, sedangkan pada masa yang sama kebanyakan negara-negara Arab menjadi pendukung utama terhadap Amerika Syarikat dan sekutu-sekutunya”.
George Galloway juga menyatakan, "Krisis di Lebanon adalah tanggungjawab kerajaan Fuad Seniora. Kerajaan Seniora telah membuat kesilapan besar apabila cuba melucutkan senjata Hizbullah sehingga Hizbullah tidak mampu mempertahankan dirinya".
Menanggapi tuduhan bahawa Hizbullah ingin menguasai Lebanon beliau menyatakan: ”Hizbullah sememangnya mampu untuk menguasai Lebanon tetapi mereka amat memahami aneka ragam bangsa, qabilah dan mazhab yang ada di Lebanon. Negara-negara Arab sangat lantang membicarakan tentang pendudukan Hizbullah ke atas jalan Khamra dan Beirut tetapi ketika berbicara tentang penjajahan Israel dan Amerika ke atas Palestin dan Iraq, lidah mereka kelu dan tidak mampu berbicara sama sekali.
Di akhir wawancaranya George Galloway menegaskan lagi: "Sayyid Hasan Nasrullah dan Hizbullah adalah dari Lebanon dan beliau selalu mempertahankan kedaulatan setiap inci bumi Lebanon dan tanpa mereka, tentu Lebanon sudah menjadi negara yang terjajah".

Ulasan Abu Wajihah:
"George Galloway adalah seorang yang beragama Kristian namun memiliki kejernihan pandangan dalam menanggapi isu-isu di Timur Tengah khususnya isu-isu yang berkaitan dengan Hizbullah dan Iran.Beliau seorang pengamat dan penganalisa politik yang bijaksana dan adil. Adalah sesuatu yang amat menyedihkan dan sekaligus memalukan apabila masih ada orang yang menaruh sangsi terhadap sumbangan besar Hizbullah dan Iran terhadap kedaulatan dan keselamatan Islam dan ummatnya di seluruh dunia"

No comments: