Monday, September 7, 2009

IRAN TIDAK TUNDUK TERHADAP TEKANAN BARAT

TEHERAN: Iran memberi amaran tidak akan tunduk kepada 'ancaman dan tekanan' bagi memenuhi tempoh yang ditetapkan oleh kuasa dunia untuk mengadakan perbincangan mengenai program nuklearnya yang kontroversi.
"Negara kami percaya kepada jalan dialog dan interaksi, tapi jika mereka (enam kuasa dunia) mahu menetapkan tempoh tertentu dengan menggunakan ancaman dan tekanan, kami tidak akan menerimanya," kata jurucakap Kementerian Luar, Hassan Ghashghavi.
Reaksi Iran itu dibuat selepas Amerika Syarikat dan lima kuasa dunia lain mendesak Republik Islam berkenaan supaya menerima tawaran untuk bersemuka mengenai program nuklear sebelum Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) akhir bulan ini.
Di Frankfurt, enam negara kuasa dunia berkenaan mengadakan pertemuan di Jerman bagi membincangkan isu nuklear Iran itu. Mesyuarat tertutup itu berlangsung berhampiran Frankfurt dan membabitkan pegawai Kementerian Luar dari Amerika Syarikat, Perancis, Britain, Rusia, China dan Jerman.
"Keenam-enam negara itu menekankan pintu masih terbuka untuk mencari penyelesaian kepada isu yang dirunding," kata seorang diplomat tertinggi Jerman. Beliau menggesa Teheran supaya bersetuju untuk berunding mengenai isu berkenaan sebelum Perhimpunan Agung PBB penghujung bulan ini.
Baru-baru ini, perunding utama Iran, Sa'eed Jalili berkata negaranya akan mengemukakan cadangan baru dan akan mengadakan perbincangan bagi meredakan kebimbangan pada peringkat antarabangsa.

No comments: