Monday, September 7, 2009

REMAJA MURTAD CETUS PERBALAHAN DI FLORIDA

*Gambar: Rifqa memasuki mahkamah Florida di Orlando. Gambar kecil menunjukkan ibu Rifqa, 'Aisha, menangis dalam mahkamah melihat anaknya.
ORLANDO: Seorang remaja perempuan Muslimah yang lari dari rumah dan murtad untuk memeluk agama Kristian mencetuskan perebutan hak penjagaan di mahkamah Florida di antara muballigh Kristian dan keluarga Islam remaja itu. Kes membabitkan hak penjagaan remaja berusia 17 tahun yang berasal dari Sri Lanka itu akan diputuskan di mahkamah Florida.
Kumpulan muballigh Kristian terbabit menganggap kes itu membabitkan isu kebebasan beragama, manakala kumpulan Islam berkata ia hanyalah masalah keluarga. "Kami kesal (kes ini diperbesarkan) kerana ia hanyalah satu masalah keluarga,” kata Pengarah Pusat Islam Orlando,” Imam Tariq Rasheed. "Cara ia dipaparkan media lebih mirip kepada usaha memburukkan Islam dengan memberi gambaran negatif mengenai agama ini,” katanya.
Remaja berkenaan, Rifqa Mohamed Bary, meninggalkan keluarganya di Ohio Julai lalu dan pergi ke Orlando untuk memeluk agama Kristian. Rifqa yang kini tinggal di rumah keluarga seorang paderi berkata beliau bimbang tentang keselamatannya jika pulang ke pangkuan keluarganya. Bagaimanapun, bapa remaja itu berkata anak perempuannya itu tidak perlu bimbang kerana beliau bebas untuk mengamalkan agama barunya. Katanya, keluarga itu hanya mahu remaja itu pulang. Aktivis Kristian di Florida sedang melancarkan kempen untuk membenarkan remaja itu tinggal di negeri itu dengan menyatakan ia membabitkan isu kebebasan beragama kerana mereka mendakwa al-Quran memerintahkan hukuman mati terhadap mereka yang murtad.
Kumpulan Islam menafikan hujah berkenaan. "Tidak ada satu ayat pun dalam al-Quran yang menghalang seseorang daripada menggunakan haknya untuk memilih agama yang dianutinya. Juga tidak disentuh mengenai hukuman terhadap orang yang murtad,” kata Imam Rasheed.
Seorang Profesor Madya dalam bidang agama di Universiti Florida, Gwendolyn Zoharah Simmons, berkata isu itu mungkin berpunca daripada kebimbangan yang tidak rasional di kalangan mereka yang tidak memahami Islam. Menurutnya, "Apa yang lebih memalukan dalam isu ini ialah mereka yang sepatutnya lebih berilmu dan mempunyai nilai yang tinggi, sanggup menggunakan tanggapan salah untuk memperdayakan yang jahil dan menggalakkan keganasan.”

No comments: