Wednesday, February 4, 2009

HAMAS SANJUNG TINGGI SOKONGAN TEHERAN

*Gambar : Ahli Parlimen Iran menyambut ketibaan Khaled Mash'aal (tengah) di Teheran, semalam.

TEHERAN : Pemimpin politik tertinggi Hamas, Khaled Mash'aal menyanjung tinggi sokongan kuat Republik Islam Iran ketika serangan Zionis Israel ke atas Semenanjung Gaza baru-baru ini dan menyifatkan negara berkenaan sebagai rakan gandingan dalam memperoleh kemenangan terhadap Israel.
Lawatan Khaled Mash'aal ke Teheran menunjukkan hubungan rapat kumpulan terbabit dengan Iran. Bagaimanapun sokongan kewangan negara itu kepada kumpulan militan Palestin terbabit akan terjejas beberapa bulan akan datang berikutan Republik Islam itu sendiri berdepan dengan masalah kewangan berikutan kejatuhan harga minyak.
Lawatan Mash'aal adalah yang pertama sejak Israel melancarkan serangan selama 22 hari lewat Disember lalu bertujuan menghentikan serangan roket Hamas terhadap selatan Israel. Pertempuran itu mengorbankan hampir 1,300 penduduk Palestin, kata pihak berkuasa Gaza selain 13 penduduk Israel. Israel dan Amerika Syarikat mendakwa Iran membekalkan senjata kepada Hamas termasuk roket. Teheran bagaimanapun menafikan dakwaan itu dengan menyatakan mereka hanya membiayai kewangan Hamas dipercayai berjumlah beratus-ratus juta dolar.
Dana berkenaan membantu membiayai Hamas yang berada dalam sekatan yang dilaksanakan Israel dan Mesir terhadap Gaza sejak pergerakan berkenaan berkuasa pada tahun 2007. Mash'aal yang tinggal dalam buangan di Syria berkata, Teheran memainkan peranan besar dalam membantu Hamas ketika serangan Israel dengan sokongan kewangan dan moral.

No comments: