Wednesday, March 18, 2009

PRESIDEN PAS DIBERI PENGHORMATAN DI PERSIDANGAN ANTARABANGSA DI TEHRAN

KUALA LUMPUR - Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang telah diberi penghormatan mempengerusikan Majlis Pembentangan 'International Islamic Unity' kali ke-22 di Iran pada 14 Mac 2009 yang lalu.
Menurut Setiausaha Politik beliau, Dr Ahmad Shamsuri Mokhtar, Ustaz Hadi telah diberi penghormatan menjadi pengerusi pembentangan di hari kedua setelah Mufti Oman menjadi pengerusi pada hari pertama persidangan tersebut.
Katanya, peserta persidangan tersebut adalah terdiri dari pimpinan gerakan Islam antarabangsa, ulama sunni dan syiah dari serata dunia.
"Pertemuan tahunan ulama sunni dan syiah terkemuka ini adalah untuk memperkukuhkan ikatan dalam menghadapi cabaran dunia barat terutamanya. Cabaran yg melanda ummat Islam di Gaza, Palestin, Benua Afrika dan di serata dunia juga turut dibincangkan dan dirangka strategi dalam menghadapinya," kata Ahmad.
*Gambar : Burhanuddin Rabbani.
Antara yang hadir katanya ialah Burhanuddin Rabbani daripada Afghanistan, Mufti Rusia termasuk para ulama dari Syria, Jordan, Amerika Syarikat, Oman, Mesir, Indonesia, Lebanon, Gambia dan lain-lain.

1 comment:

ikhwan85 said...

lakum diinukum waliya diin. xde jalan taqrib antara agama islam dan agama Syiah sebagaimana tiada jalan antara islam dan yahudi