Wednesday, March 18, 2009

RUNDINGAN GAGAL...ISRAEL SALAHKAN HAMAS

BAITULMAQDIS : Rundingan antara Israel dan pejuang Hamas mengenai pertukaran tahanan Palestin dengan seorang askar Yahudi, berakhir tanpa sebarang perjanjian. Tel Aviv mendakwa, rundingan menemui kegagalan kerana Hamas mengambil pendirian lebih keras dan menarik balik persetujuan awal.
Kebuntuan rundingan di Kaherah dijangka memberi kesan lebih besar di Gaza. Israel sebelum ini berkata, ia tidak akan melonggarkan sekatan di wilayah itu sehingga askarnya yang ditangkap pejuang hampir tiga tahun lalu dibebaskan.
Sekatan itu menjejaskan usaha pembinaan semula Gaza berikutan serangan Israel Januari lalu. Perdana Menteri, Ehud Olmert pernah berkata, rundingan itu adalah peluang terakhir mencapai satu perjanjian sebelum beliau melepaskan jawatannya. Beliau akan digantikan oleh Benjamin Netanyahu yang dianggap berpendirian keras dan kurang bertolak ansur dengan Hamas. Netanyahu dijangka mengambil alih jawatan beberapa hari lagi.
Kenyataan Kerajaan Israel yang mengumumkan tiada hasil dicapai dalam perbincangan dengan Hamas berkata, ia akan mengadakan mesyuarat khas Kabinet bagi mengemukakan 'laporan perincian keputusan', sekali gus memberi isyarat jelas bahawa rundingan sudah berakhir.
Sesi khas Kabinet itu pada mulanya diadakan untuk mengundi persetujuan pertukaran tahanan, tetapi pegawai berkata, tiada pengundian akan dilakukan kerana tiada sebarang perjanjian untuk dipertimbangkan.
Kenyataan dikeluarkan selepas dua perunding peringkat tinggi Israel kembali daripada rundingan intensif dua hari di Kaherah. Perunding Israel adalah Ketua Keselamatan Shin Bet, Yuval Diskin dan pegawai Kementerian Pertahanan, Ofer Dekel. Mereka mengemukakan laporan kepada Olmert selepas kembali daripada rundingan dengan Mesir sebagai orang tengah.

No comments: