Sunday, July 12, 2009

MOUSAVI SEDIA SYAHID

TEHERAN - Pemimpin pembangkang Iran, Mir Hossein Mousavi mendakwa sudah 'bersedia untuk mati syahid' dalam mengetuai protes yang telah menggegarkan Republik Islam itu baru-baru ini dan mencetuskan amaran keras daripada pemimpin tertingginya (Rahbar), Ayatullah al-Uzma Sayyid Ali Khamenei.
Mousavi turut menggesa mogok umum dilancarkan di seluruh negara jika beliau ditangkap.
Sebaik sahaja senja berlabuh, laungan 'Allahu Akbar' bergema dari atas bumbung bangunan di seluruh utara Teheran selama hampir sejam baru-baru ini, sama seperti cara yang pernah digunakan semasa Revolusi Islam 1979 yang menjatuhkan Shah Iran.
Dalam tindakan penuh simbolik, seorang pengebom berani mati meletupkan diri di makam bapa Revolusi Islam Iran, Imam Khomeini (qs), sementara kekacauan terus merebak di seluruh Teheran tanpa menghiraukan larangan ke atas demonstrasi. Sekurang-kurangnya 19 orang maut dan lebih 100 lagi cedera dalam kekacauan tersebut.
Polis pencegah rusuhan yang dikerahkan secara besar-besaran melepaskan tembakan gas pemedih mata serta menggunakan belantan dan meriam air untuk menyuraikan penunjuk perasaan.
Saksi berkata, dianggarkan 2,000 hingga 3,000 orang membanjiri jalan raya dalam tindakan yang jelas mencabar Rahbar yang menggunakan ucapannya dalam khutbah Jumaat baru-baru ini untuk mengesahkan kemenangan besar Presiden Dr Mahmoud Ahmadinejad dalam pilihan raya yang dipertikaikan.
Pencabar beliau yang tewas, Mousavi berikrar bahawa beliau tidak akan mengalah.
"Dalam ucapan di barat daya Teheran, Mousavi berkata, beliau bersedia untuk mati syahid dan akan terus mengikut jalan perjuangan ini," kata seorang sekutu rapat bekas Perdana Menteri itu semasa perhimpunan di Jalan Jehyun di Teheran.
Menurut saksi, Mousavi juga dipercayai sudah bersedia untuk menghadapi sebarang tindakan terhadap dirinya.
"Mousavi menggesa penduduk melancarkan mogok umum jika beliau ditangkap," kata saksi itu.
Mousavi mengulangi tuntutannya agar keputusan pilihan raya tersebut dibatalkan dan pengundian diadakan semula.
"Langkah-langkah jelik (penipuan dalam pilihan raya) sudah dirancang berbulan-bulan sebelum pengundian. Disebabkan semua pencabulan yang dilakukan, pilihan raya itu patut dimansuhkan," kata Mousavi dalam suratnya kepada badan perundangan tertinggi Iran, Majlis Penjaga.

No comments: