Saturday, May 30, 2009

GANJARAN TANGKAP MILITAN TALIBAN

*Gambar : Helaian akhbar yang memaparkan gambar-gambar pemimpin Taliban termasuk ketuanya, Maulana Fazlullah (gambar kecil), digantung pada sebatang pokok bersebelahan sebuah gerai di Islamabad, Pakistan.

LAHORE - Pakistan menawarkan ganjaran antara USD12,400 (RM43,400) dan USD62,250 (RM217,875) kepada mana-mana pihak yang berjaya menangkap 21 pemimpin Taliban termasuk pemimpin Taliban di Lembah Swat, Maulana Fazlullah.
Kerajaan Pakistan menyiarkan nama serta gambar 18 daripada 21 pemimpin Taliban berkenaan dalam beberapa akhbar utama di Pakistan. Turut tersenarai ialah jurucakap Taliban di Lembah Swat, Muslim Khan.
Semua pemimpin terlibat dikehendaki sama ada hidup atau mati ketika tentera melancarkan serangan berbulan-bulan ke atas militan tersebut di bahagian barat laut negara ini.
Serangan di Lembah Swat, 130 kilometer dari barat laut Islamabad itu dilihat sebagai satu ujian kepada komitmen kerajaan dalam berdepan pemberontakan Taliban yang semakin meningkat.
Ia dilancarkan selepas Amerika Syarikat menuduh Pakistan 'melepaskan' militan Taliban.
Pemberontakan di Lembah Swat muncul pada tahun 1990-an apabila seorang ulama, Sufi Mohammad mengangkat senjata bagi melaksanakan undang-undang Syariah di lembah itu dan wilayah Malakand yang berhampiran.

No comments: