Thursday, January 8, 2009

VENEZUELA USIR DUTA ISRAEL

CARACAS - Venezuela mengusir Duta Israel ke negara tersebut sebagai protes terhadap serangan rejim itu ke atas Genting Gaza. Kementerian Luar dalam satu kenyataan menjelaskan, tindakan mengusir Shlomo Cohen dan beberapa kakitangan di Kedutaan Israel itu merupakan 'seruan ke arah keamanan dan kehormatan terhadap undang-undang antarabangsa'.
Pengusiran tersebut dibuat ketika Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) meneruskan perdebatan mengenai prospek gencatan senjata di Genting Gaza. Ketika ini usaha diplomatik antarabangsa giat dijalankan bagi mendesak Israel menghentikan serangan yang masuk hari ke-12 dan telah meragut 660 nyawa itu.
Venezuela menuduh Israel 'melanggar undang-undang antarabangsa secara terang-terangan' dan 'merancang menggunakan kekerasan' ke atas penduduk Palestin. Dalam saat tragis ini, rakyat Venezuela menunjukkan rasa hormat kepada penduduk Palestin yang mempunyai semangat wira," tegas kenyataan itu lagi.
Misi Venezuela ke PBB juga akan mendesak Majlis Keselamatan mengambil 'tindakan segera untuk menghentikan pencerobohan oleh Israel ke atas kawasan Palestin'. Venezuela mengutuk serangan Zionis ke atas Genting Gaza dan Presiden Hugo Chavez sendiri menyifatkan apa yang berlaku sebagai 'penghapusan bangsa'. Beliau yang terkenal dengan semangat anti-Amerika turut menuduh negara tersebut menyokong serangan berkenaan.

No comments: